Tennisklubben på Älgö har investerat i en hjärtstartare sedan ett par år tillbaka. Mellan 1 juni och 1 september kommer hjärtstartaren att finnas på ön i anslutning till tennisklubben.  

Att spela tennis tillsammans med någon annan är en bra början för att snabbt kunna få hjärt- lungräddning när ett plötsligt hjärtstopp är framme. Att också ha en hjärtstartare nära till hands med tydliga instruktioner för hur den används, kan rädda liv.

Vi vill att tennisklubbens medlemmar och boende på ön ska kunna känna sig trygga när de är på Älgö. Befinner man sig på semester i skärgården kan det ta längre tid är vanligt att få den professionella sjukvård man behöver när en olycka eller ett sjukdomsfall är framme. Och tid är något man inte har mycket av när man drabbas av ett plötsligt hjärtstopp. Det kan handla om minuter som skiljer liv från död.

För varje minut som går utan att hjärt- lungräddning ges eller att en hjärtstartare kommer till användning ökar risken för dödlig utgång med 10% per minut vid plötsligt hjärtstopp.

Plötsligt hjärtstopp kan drabba vem som helst, när som helst. Därför är det viktigt för oss att ha en hjärtstartare tillgänglig för tennisklubbens medlemmar också under sommaren 2014.

Här finns hjärtstartaren

Hjärtstartaren hänger inne i klubbrummet vid fönstret direkt till vänster om dörren

Ring 112
Ring alltid 112 vid plötsligt hjärtstopp. Uppge adressen:
Ekholmsvägen 5
133 37 Saltsjöbaden

För helikopterambulans
Position: (grader.minuter.sekunder)
Latitud: 59.15.478 N
Longitud: 18.21.013 E

Så här fungerar hjärtstartaren


Läs med om Zoll AED här www.zollaed.nu

Vad är hjärtstopp?

Plötsligt hjärtstopp betyder att det har blivit ett ”elektriskt kaos” i hjärtat. Den som råkar ut för det tappar medvetandet, slutar andas och får till slut ingen puls. Det elektriska kaoset gör nämligen att hjärtat slår osynkroniserat och blodet pumpas inte runt i kroppen.

Att ge hjärt- lungräddning betyder att man för hand pumpar runt blodet i kroppen. Att använda en hjärtstartare betyder att man skickar in en elektrisk stöt i kroppen för att avbryta det elektriska kaoset. På så sätt kan man återställa hjärtat till sin naturliga rytm, och blodet kan då pumpas runt i kroppen som vanligt.